استاد رجب ابراهیمی کورعباسلو خالق شعر معروف «آیریلیق» درگذشت.

رجب ابراهیمی در سال ۱۳۱۴هجری شمسی در منطقۀ یورتچی در روستای کورابازلی (کورعباسلو) از توابع شهر نیر دیده به جهان گشود.
وجدان بیدار و روح شاعرانهاش او را رهسپار محافل ادبی کرد و زمینه آشنایی با بزرگان شعر و ادب را فراهم ساخت که آشناییاش با مرحوم استاد علی سلیمی اردبیلی، استاد مسّلم تار و موسیقی آذربایجانی، فتح بابی شد تا شاعر جوان به سرودن ترانه به زبان مادری خود بپردازد.
ابراهیمی پس از آشنایی با استاد سلیمی اشعار «آغلاما»، «آچیل سحر» و «آیریلیق» را نوشت و استاد علی سلیمی آهنگسازی آنها را انجام داد تا این موسیقی از رادیو تبریز اجرا شد.
اجرای بعضی از ترانههای آقای ابراهیمی به وسیله گروه موسیقی مرحوم استاد سلیمی موجب شهرت وی شد و به خصوص اجرای ترانه معروف به نام «آیریلیق» توسّط خوانندۀ بنام آذربایجان مرحوم رشید بهبوداف وی را به چهرۀ جهانی مبدّل میسازد.
امروزه بیش از ۱۵۰ خواننده مشهور ایرانی، آذربایجانی و ترکیهای به تقلید از مرحوم رشید بهبوداف آن ترانه را اجرا کردهاند.
ترانه آیریلیق بیشتر از این که یادآور جدایی و هجران عاشقان باشد، ترانه ای برای همدلی و نزدیکی و بیان احساسات عاشقانه و سوز دل و به معنای واقعی مصداق ‘آنچه از دل برآید، لاجرم بر دل نشیند’ است.
در همان ایام جوانی بخت با ابراهیمی جوان یار بود که ترانه سروده اش توسط یک استاد کفاشی که نزد او به شاگردی کار می کرد، با واسطه ای به دست ‘علی سلیمی’ آهنگساز و نوازنده چیره دست تارِ آذربایجان می رسد و در همان اوج جوانی، نام و شعر او به همراه آهنگ علی سلیمی از رادیو ایران پخش می شود.
علی سلیمی هنرمند موسیقی آذربایجانی و رهبر ارکستر آذربایجانی رادیو ایران در نیمه دهه ۳۰ شمسی با آهنگسازی بر روی این ترانه در مایه بیات اصفهان این ترانه را ماندگار کرد.
ترانه آیریلیق به یک اندازه در معروفیت نام رجب ابراهیمی و علی سلیمی موثر بوده و نام این دو هنرمند را فراتر از مرزهای ایران برده است.
نخستین بار ترانه آیریلیق را فاطمه قنادی(وارتوش ماچکالیانس) همسر علی سلیمی آهنگساز اثر اجرا کرد ولی شهرت جهانی ترانه آیریلیق زمانی اتفاق افتاد که توسط رشید بهبوداوف خواننده مشهور جمهوری آذربایجان به اجرا در امد.
ترانه ‘آیریلیق’ با همان آهنگ ساخته شده توسط سلیمی امروز از چنان شهرتی برخوردار است که دهها خواننده در ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه آن را اجرا کرده اند و کمتر خواننده مشهوری هست که این ترانه را اجرا نکرده باشد.
این ترانه با حس نوستالژیک خود و با سوز و گدازی که در کلمات و به خصوص لحن و موسیقی آن(بیات اصفهان) نهفته است، همواره ورد زبان مردم بوده و به ترانه ای ملی و همه گیر در میان آذربایجانی ها مبدل شده است.
فیکریندن گئجهلر یاتا بیلمیرم/ از فکر تو شبها خوابم نمیبرد
بو فیکری باشیمدان آتا بیلمیرم/ نمیتوانم این فکر را از سرم بیرون کنم
نئیلهییم کی سنه چاتا بیلمیرم/ چه کنم که نمیتوانم به وصال تو برسم
آیریلیق، آیریلیق، آمان آیریلیق/ جدایی، جدایی، امان از جدایی
هر بیر درددن اولار یامان آیریلیق/ از هر دردی بدتر جدایی
‘آغلاما’ و نیز ‘ آچیل سحر’ نیز جزو ترانه های ابراهیمی است که در دهه ۳۰ شمسی توسط استاد سلیمی آهنگسازی شده و همین ترانه ها سبب ساز دوستی دیرینه این دو هنرمند آذربایجانی هم می شود.
مجموعه سروده های رجب(فرهاد) ابراهیمی تحت نام ‘آیریلیق’ در یک کتاب جمع آوری و چاپ شده است.
ابراهیمی روز گذشته در تهران درگذشت و به آن حسرت توصیف شده در ترانه ‘آیریلیق’ پیوست و به قول خودش برای رسیدن به وصال ابدی مصداق مصرع ‘آیری دوشنیمله گوروش ایستهرم’ شد.
گفتنی است استاد ابراهیمی با نهادهای فرهنگی و هنری کشور و استان اردبیل از جمله گروه موسیقی صداوسیمای مرکز اردبیل همکاری تنگاتنگی داشته است.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی یابند.